C. Y. residence

Een bijzondere woning van staal, sandwich en beton voor een Australische expat in Polen.

 

De woning is ontworpen voor de zeer smalle maar lange kavel (17m¹ x 320m¹), in een open landelijk gebied buiten Warschau. De glazen vliesgevels op het Oosten en Westen, i.c.m. met de bescheiden glasoppervlakten in de Noord- en Zuid gevels, geven een sterke oriëntatie in de lengte van de kavel. De combinatie met de bufferzone tussen de woning en de garage geeft de woning een open, lichte structuur, zonder te veel in te leveren op privacy en geborgenheid.

 

De vide boven de keuken grenst aan de werkruimte en masterslaapkamer op de verdieping. Samen met het royale dakoverstek, vervaagd hierdoor de grens tussen binnen en buiten. Het binnenhof, de keuken en de vide vormen samen de kern van de woning. Door de staalconstructie en gevel- en dak beplating in het zicht te laten ontstaat er een eigentijds- en industrieel uiterlijk, dat past bij de ontwerpvisie van het bouwwerk.

 

De woning heeft een gebruiksoppervlakte 155m² (begane grond 85m² en verdieping 70m²). Door efficiënt gebruik te maken van de ruimte en materialen is de kostprijs, ondanks het ongewone ontwerp, zeer bescheiden gebleven.

© 2016 by Markus Bouman